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SECTION II 

 

PART E POLICY FOR  PARTICIPATING  PRIVATE  INSTITUTIONAL 

REPORTING ON COLLEGE OPPORTUNITY FUND STUDENT 

STIPEND ENROLLMENT 

 

 

1.00 Introduction 

 

This policy applies to all participating private institutions of higher education, as 

defined in C.R.S. 23-18-102 (9). 

 

This version of the Policy for Participating Private Institutional Reporting on 

Colorado Opportunity Fund (COF) Student Stipend Enrollment, hereafter called 

the “COF Private Stipend Policy” is effective July 1, 2005. 

 

The Commission recognizes that the COF Private Stipend Policy may not address 

every possible circumstance. Institutions shall request an interpretation from the 

Commission when encountering a circumstance that the policy does not explicitly 

address. The Commission will provide the requested interpretation in writing 

within a reasonable time period. 

 

 

2.00 Statutory Authority 

 

A student of a private institution of higher education shall be a beneficiary of the 

college opportunity fund provided the eligible private institution of higher 

education the student attends has established a performance contract with the 

department pursuant to section 23-5-129 and the participating private institution 

participates in the department’s Student Unit Record Data System (SURDS), 

paying the established expenses associated with the inclusion of the institution in 

the SURDS system. (C.R.S. 23-18-201(2)) 

 

The Commission, in cooperation with participating private institutions of higher 

education, has the responsibility to maintain a record of the number of credit 

hours of each eligible undergraduate student participating in the program and to 

report back to the institutions on the number of credit hours accumulated by each 

eligible undergraduate student against the number of lifetime-credit-hour 

limitations. (C.R.S. 23-18-203) 

 

The Commission must annually make recommendations to the governor and the 

joint budget committee of the General Assembly regarding any adjustment to the 

amount appropriated to the Colorado student loan program for the stipends to 

reflect at least inflation and enrollment growth in the state institutions of higher 

education. (C.R.S. 23-18-202(2)(a)(c)(d)) 
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3.00 Goals, Principles, Roles and Responsibilities 

 

To bring awareness to Colorado resident students that state funds exist to help 

finance their college education and ensure that the per-credit hour stipend shall be 

the same for each eligible undergraduate student. 

 

To increase access to higher education for students of Colorado who have 

financial need and choose to attend an eligible, participating private institution of 

higher education. 

 

To improve the quality of higher education in the state of Colorado including the 

success of students and efficiency of operations for students with qualifying 

financial need. 

 

 

4.00 College Opportunity Fund Stipend Payments 

 

4.1 Stipend Allocation 

 

An eligible undergraduate student who attends a participating private institution 

of higher education may receive financial assistance that is fifty percent of the 

stipend amount paid to an eligible undergraduate student  attending state 

institution of higher education. 

 

The payment amount may increase in proportion to the percent of unfunded 

enrollment growth that is appropriated to the governing boards pursuant to section 

23-5-129 (8). (C.R.S. 23-18-202 (2) (e)) 

 

A stipend constitutes a state grant and is counted in the Financial Aid resources 

for eligible students attending a participating private institution that are receiving 

state funds under the COF program. 

 

 

4.2 Student Eligibility Parameters 

 

Students who meet the following qualifications may receive a stipend from the 

College Opportunity Fund if they are 

 “enrolled at a participating private institution of higher education and … 

classified as an in-state student for tuition purposes” (C.R.S. 23-18-102 (5) (a) 
(II) (A)); 

 “is a graduate of a Colorado high school or has successfully completed a 
nonpublic home-based educational program as provided in section 22-33- 

104.5, C.R.S.”; 

 have requested that a payment from the College Opportunity Fund is made on 
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their behalf to the institution(s) they are attending (C.R.S. 23-18-201 (1)); 

 “Demonstrate financial need through the student’s eligibility for the Federal 
Pell program or its successor program” (C.R.S. 23-18-102 (5) (a) (II) (C)); 

and 

 receiving undergraduate instruction and have not exceeded their lifetime- 

credit-hour limitation (145 credit hours) or have already completed their 

baccalaureate degree and are eligible to receive stipend payments for an 

additional thirty undergraduate credit hours” (C.R.S. 23-18-202 (5) (c) (I)). 

 

Participating private institutions of higher education may choose to accept the 

GED test as equivalency for the high school diploma, basing its cut scores on 

Commission policy. 

 

Students who are receiving undergraduate instruction that exceeds their lifetime- 

credit-hour limitation (145 credit hours) after being granted a one-year waiver are 

also eligible as are eligible undergraduate students attending participating private 

institutions of higher education taking graduate level courses. 

 

A student attending a participating private institution is an Eligible Undergraduate 

Student if s/he demonstrates financial need by meeting the income qualifications 

for Pell Eligibility. A student who has received a bachelor’s degree may still 

receive stipend payments for the additional 30 credit hours available under 23-18- 

202(5)(c)(1), by demonstrating that s/he continues to meet the income 

qualifications for Pell Eligibility. 

 

U. S citizens, permanent resident aliens, and students without lawful immigration 

status who meet the above criteria are also eligible for COF stipend payments at a 

participating private institution if they meet the following criteria as well: 

 Enrolled for at least three years at a public/private Colorado high school 

immediately preceding graduation or earning a GED; 

 Admission into Colorado institution of higher education/attends a reciprocal 

program within 12 months of high school graduation or earning a GED; 

 Students without lawful immigration status are required to submit an affidavit 

(onetime on the COF website) stating that the student has applied for lawful 

presence or will apply as soon as he or she is eligible to do so; and 

 Have a State Assigned Student Identifier (SASID) on file with College Assist. 

 

 

4.3 Course Eligibility 

 

“Off-campus, extended campus, or continuing education” courses are not eligible 

for payment from COF stipends nor are enrollments for which students are not 

charged full tuition, e.g., tuition waivers. 
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Course sections where enrollment is closed to the general public, the  curriculum 

is customized for an employer, or the course is funded by customized job training 

dollars are not eligible for student stipend payments. 

 

Transcripted credits that are not directly attributed to college instruction are not 

eligible for the COF stipend payments. Basic skills courses as defined in C.R.S. 

23-1-113(b)(II)(A.7), and courses taken while dually enrolled in high school are 

not eligible for stipend course credit. Non-credit courses are not eligible for COF 

stipend payments. 

 

Course credit hours that are eligible for student stipend payments are those that 

are earned by Colorado residents for tuition classification purposes as defined    in 

C.R.S. 23-7-101 to 23-7-109, that are congruent with an institution’s statutory 

role and mission and are offered within an institution’s geographic boundaries 

including credit hours earned from any Internet course or interactive television 

course delivered by a Colorado participating private institution of higher 

education. 

 

Institutions may receive COF stipend payments generated by students receiving 

institutional scholarships granted to a special group of students such as employees 

or employees’ dependents if the eligible employee must pay the tuition and fees 

when registering for the course and there must be a published application process 

under which recipients qualify. Employees or dependents receiving institutional 

scholarships must be reported on the Student Unit Record Data System Financial 

Aid File. No state-appropriated financial aid funds may be used to fund 

institutional employee/dependent restricted scholarships. 

 

4.4 Waivers 

 

An eligible undergraduate student attending a participating private institution may 

apply to the Commission for a waiver of the lifetime-credit-hour  limitation 

(C.R.S. 23-18-202 (5) (e)). The Commission may grant such a waiver if a student 

has “extenuating circumstances that exist related to his/her health or physical 

ability to complete the degree program within the lifetime-credit-hour limit; or 

that requiring the eligible undergraduate student to pay the full amount of tuition 

for credit hours, without the benefit of the stipend, that exceeded the limitation 

would cause substantial economic hardship on the student and the student’s 

family.” 

 

In order for a student to receive a Commission waiver from the lifetime credit 

hour limitation, he/she must first submit a written application to the Commission. 

A student may apply once to the Commission for a waiver, unless extenuating 

circumstances occur after the waiver is denied which significantly affect the 

student’s need and/or eligibility for the waiver. The decision by the Commission 

to grant or deny the waiver shall be final. The Commission will grant or deny the 

waiver and notify the student within 30 days of receipt of the waiver   application. 
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The Commission shall also notify the student’s institution and the College Access 

Network division of its decision to grant or deny the waiver. If granted, the waiver 

shall only be valid for courses needed in order to complete the requirements for 

the degree program in which the student is enrolled at the time he/she applied for 

the waiver. 

 

A participating private institution must notify students of the availability of 

lifetime credit hour limitation waivers from the Commission. 

 

4.5 College Opportunity Fund Cash Advances 

 

In accordance with 23-18-208, Colorado Revised Statutes, the College Access 

Network division may authorize an advance from the College Opportunity Trust 

Fund to help a governing board in managing its cash flow. 

 

In order for a governing board to receive a cash advance it must first make written 

application to the Commission and provide the following information: 

 

 Purpose of the advance; 

 Reason and justification for the need for the advance; 

 A cash flow statement that demonstrates the need; 

 The expected term of repayment; and 

 A statement signed by a member of the governing board certifying that 

such advance will be paid back in full to the trust fund no later than the 

end of the fiscal year in which it was made. 

 

Upon such application by the governing board, the Commission shall allow staff 

to review the application to ensure its completeness and need for such advance. If 

approved by staff, they shall forward their recommendation to the College Access 

Network for consideration. If approved, the advance will be completed when the 

State Treasurer’s Office makes such money available to the trust fund. The 

purpose of the review by staff is to allow an independent review of the need by an 

entity that does not control the trust fund. 

 

In order to ensure that a cash advance does not interfere with payments from the 

trust fund, or short the fund money, the Commission shall only allow governing 

boards to make application for advances during the three months in which stipend 

payment disbursements are made to institutions. 

 

In all cases, such advances must be repaid in full to the trust fund by the last day 

of the fiscal year in which the advance was made. 
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